Kuvataiteen kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus yhdistettynä opastukseen ja teoksen tunnusteluun tarjoaa näkövammaiselle näyttelyvieraalle kokonaisvaltaisen taide-elämyksen.

Näkövammaiset näyttelyvieraat saivat tunnustella Kiasman Kuin kotonaan -näyttelyssä Berlinde De Bruyckeren teosta Nimetön. Kuva: Carita Lehtniemi

 
 

Suuri vihreä lehtipuu nousee mustasta maasta. Taivas puun takana leimuaa sinipunaisena.

Salih Hodhayfan teos ”Sidrat al-Muntaha” herättää huomion valtavan kokonsa ja voimakkaina hehkuvien väriensä ansiosta. Kuva: Carita Lehtniemi

Galleria Caisan näyttelyt

Kulttuurikeskus Caisa tarjoaa keväällä 2025 jokaisessa näyttelyssään kuvailutulkkausta. Tammikuun näyttelyssä oli esillä kuvataiteilija Sanna Kärkkäisen maalauksia tunnekokemuksista ja ajatuksista autisminkirjon henkilönä elämisestä. Helmikuussa Galleria Caisassa on esillä Salih Hodhayfan näyttely Tree God of Life, jossa pohditaan puun merkityksiä ja symboliikkaa. Maaliskuussa Johannes Romppasen näyttely Lempeä katse vie näyttelyvieraan muotokuvauksen tutkimusmatkalle.


Eläväiset siveltimenvedot piirtävät kuvan olohuonemaisesta tilasta, johon kuusi vakavailmeistä ihmistä on kokoontunut.

Kaarlo Staufferin maalaus “Nimetön” oli yksi Kuin kotonaan -näyttelyssä esillä olleista teoksista. Kuva: Carita Lehtniemi

Kuin kotonaan

Kansallisgallerian kokoelmista koottu Kuin kotonaan -näyttely johdatti katsojat pohtimaan kodin ja kuulumisen teemoja. Tutustuimme Kiasman järjestämillä kierroksilla näyttelyn teoksiin opastuksen, kuvailutulkkauksen ja tunnustelun kautta.


Lasten kädet tutkivat pieniä sisäkkäisiä neliöitä punaisen värivalon hohteessa.

Värit, valot ja äänet loivat tunnelmaa Annantalon Neliö / Kuutio -näyttelyssä. Kuva: Noomi Ljungdell

Neliö / Kuutio

Annantalon näyttely avasi oven abstraktin maailmaan. Näyttely jakautui alakerrassa kahteen huoneeseen: Liike-huoneessa näyttelyvieras voi liikkua ja tanssia, Kuva-huoneessa piirtää. Kuvailutulkkaus noudatti näyttelyn selkokielisen viestinnän tyyliä ja se suunniteltiin kuunneltavaksi näyttelytilassa QR-koodin kautta. Kuvailutulkkaus oli saatavilla myös pistekirjoituksena.

Kuuntele Väriympyrä-animaation kuvailutulkkaus

Teostiedot: Annantalo

Kuvailutulkkaus ja luenta: Carita Lehtniemi

Äänitys: Jukka Järvi / Annantalo


Karhea muna on väritöntä mattalasia eli se on samea ja läpinäkymätön. Munan pinnassa on erikokoisia jyvänmuotoisia koloja.

Kaikki lasista -näyttelyssä sai tunnustella erilaisia lasimunia.

Vulpes punaselkä -veistoksen mielikuvituksellinen kettu on tumman punaruskeaa lasia. Ketun suuret valkoiset silmät tuijottavat valppaina ja metalinhohtoinen kuono on kärjestä terävä.

Klaus Haapaniemi: Vulpes punaselkä (Iittala, 2016).

 

Kaikki lasista

Suomen lasimuseon ja Annantalon yhteistyönä syntyneessä toiminnallisessa Kaikki lasista -näyttelyssä tutustutiin lasiin ja sen moniin ulottuvuuksiin. Kuvailutulkkaus noudatti näyttelyn selkokielisen viestinnän tyyliä ja se suunniteltiin kuunneltavaksi näyttelytilassa QR-koodin kautta. Kuvailutulkkaus oli saatavilla myös pistekirjoituksena.

Kuuntele uraanilasin kuvailutulkkaus

Teostiedot: Suomen lasimuseo

Kuvailutulkkaus ja luenta: Carita Lehtniemi

Äänitys: Jukka Järvi / Annantalo


Puusta veistetyllä 150 senttimetriä korkealla marionettinukella on luonnolliset mittasuhteet ja ruumiinrakenne. Nuken paljas tukiranka muistuttaa luurankoa. Nuken hurja ilme herättää huomion: silmät tuijottavat suurina ja suu ammottaa auki.

Aapo Revon teos Hidden puppeteer näyttelyssä Hidden – Aistien muodot. Teoskokonaisuus muodostuu puisesta, ihmistä muistuttavasta marionettinukesta sekä nukkea ympäröivästä puisesta kehikosta ja mustista ohjausnaruista, joiden avulla marionettinukkea voi liikutella. Kuva: Timo Junttila

Hidden – aistien muodot

Onoman kesänäyttely HIDDEN – aistien muodot oli manifesti moniaistisuudelle. Näyttelyn teoksista kahdeksaan laadittiin kuvailutulkkaus. Laura Sarvilinnan kuratoima näyttely käsitteli aistien vaikutusta taiteelliseen työskentelyyn ja taiteen kokemiseen.


Kuusikkoon kaivetun kuopan kanneksi on aseteltu Ikkunamainen lasivitriini, joka paljastaa näkymän kuusen juurakkoon.

Taiteilija Kimmo Ylösen teos ”Metsäpohjan arkekologiaa”. Kuva: Hanna Kaisa Vainio.

Mustarinda: Polku

Mustarindan näyttely sijoittui Mustarindan luontopolun varrelle. Polku vei katsojan matkalle tutustumaan Mustarindan naapurustoon: Paljakanvaaran metsän lajeihin ja ekosysteemeihin, mutta myös kulkijaan itseensä – kokijana, katsojana, kuulijana ja osana luonnon kiertokulkua. Näyttelyn kuvailutulkkaus toteutettiin äänittenä.


"Saamani palaute kuvailutulkkauksen järjestämisestä on ollut ylitsevuotavaisen positiivista (…) Tapasi kuvailla ja olla läsnä oli se juttu mikä teki hetkestä miellyttävän ja selvästi useita myös inspiroivan."
— Erja Tulasalo, kuvataiteilija

 
 

Joitakin muita kuvailutulkkaamiani taidenäyttelyitä:

  • Toinen valo, Galleria Caisa

  • Ars Fennica 2023, Kiasma

  • Pelipoikilo, Poikilo-museot

  • Hidden – aistien muodot, Onoma

  • Jukka Laine: Valopaja

  • Abilis-säätiön valokuvanäyttely DiDa-tapahtumassa

  • Yayoi Kusama, HAM

  • Kannusta – teetä!

  • Kuvan kevät

  • Erja Tulasalo: Hiljaisuuden saleissa

  • ARS11, Kiasma

 
 

"Kuvailutulkkaus oli hyvä. Kun vielä pääsimme koskettelemaan töitä, se vahvisti loistavaa kuvailutulkkausta. (…), kommentoi Kankaanpäästä näyttelyä katsomaan tullut Seija Myllymäki."
— Marianne Tenhami, Kajastus-lehti 4/2011