Muu kuvailutulkkaus
Monenlaista muutakin voidaan kuvailutulkata taiteen lisäksi. Kuvailutulkkaus tuo saavutettavaksi myös arkkitehtuuria, tiloja ja tapahtumia.
Arkkitehtuuriltaan Vantaan Pyhän Laurin kirkko on ainutlaatuinen yhdistelmä keskiaikaista ja uusgoottilaista tyyliä. Kuva: Carita Lehtniemi
Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkaus
Laatimani kuvailutulkkaus tuo saavutettavaksi Vantaan Pyhän Laurin kirkon arkkitehtuuria, kirkkosalia ja taidetta. Kuvailutulkkaus esittelee kirkon holvikaton ja holvimaalaukset, alttarin, saarnatuolin sekä kirkon taideteokset: alttarimaalauksen, lasimaalauksen ja keskiaikaiset puuveistokset. Kuvailutulkkaus antaa myös vinkkejä tunnustellen tutkittavista kohteista ja auttaa hahmottamaan kirkkosalia tilana, mistä on hyötyä kun näkövammainen henkilö vierailee kirkossa. Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkaukset tulevat kuunneltaviksi ja luettaviksi paitsi itse kirkkorakennukseen myös verkkoon Vantaan seurakuntien YouTube-kanavan kautta.
HomeOpera-kokeilussa seurasin pelaajan VR-lasien näkymää tietokoneen näytöltä ja sanoitin teoksen visuaalista sisältöä livenä.
VR-teoksen kuvailutulkkaus
HomeOpera-hankkeen tavoitteena on kehittää XR-konsepti, jolla kulttuurielämykset tuodaan ikääntyvälle kotiin uusien teknologioiden avulla. Hankkeen kokeilussa kehitimme Rakkaussimulaatio EVE -teoksen kahden pelaajan väliseen, noin 5 minuuttia kestävään kohtaamiseen näkövammaisille pelaajille saavutettavan kuvailutulkatun toteutuksen. Kuvailutulkkaus sanallisti virtuaalimaailman visuaalisuutta ja täydensi teoksen tilallista äänimaailmaa ja peliohjainten tarjoamaa tuntopalautetta.
Tänään kotona -hankkeelle tuottamani Kulttuuria kuvaillen -etäkulttuuriretki tutustui mm. Villu Jaanisoon Kuukkeli-veistokseen Helsingin Kalasatamassa.
Kulttuuria kuvaillen -etäkulttuuriretki
Kuvailutulkattu Kulttuuria kuvaillen -etäkulttuuriretki oli osa Helsingin kaupungin Tänään kotona -hanketta, jossa testattiin etähoidon kanavien käyttämistä taide- ja kulttuurielämysten tuottamiseen ikäihmisille. Kulttuuria kuvaillen -pilotissa vein kotihoidon asiakkaat etäyhteyden avulla eri puolille Helsinkiä tutkimaan kaupungin julkisia taideteoksia ja uutta arkkitehtuuria.
"Olen odottanut keskustakirjasto Oodin näkemistä paljon. Ryhmä oli mukava ja selkeä. Mielenkiintoisia uudiskohteita, joita en olisi päässyt muuten katsomaan. Kiitos!"
Urheilumuseon pysyvä näyttely päivittyi moniaistiseksi huhtikuussa 2014. Remontin jälkeen 2020 avautuneessa näyttelyssä nämä saavutettavat aineistot eivät ole käytössä. Kuva: Urheilumuseo
Urheilumuseon näyttelyn kuvailutulkkaus
Urheilumuseon perusnäyttelyn kuvailutulkkaus oli osa Vaihtoehto vitriinille -hankkeen pilottikokeilua, jossa hyödynnettiin 3D-tulostustekniikkaa, audio-opastusta ja sisätilapaikannusta.
"Suomen urheilumuseoon tutustuva Regina Koljonen pysähtyy vitriinin eteen. Mukana oleva tablettitietokone alkaa puhua. Ääni kertoo, että Koljosen edessä ovat Matti Nykäsen mäkihyppymitalit. (…) Selostaja kuvailee tarkasti mitaleita: niiden materiaalia, nauhan väriä, painoa ja kuvia."
Presidentinvaalijulisteiden kuvailutulkkaus
Virallisten vaalijulisteiden (2012) kuvailutulkkauskäsikirjoitus tehtiin kuvailutulkkiopiskelijoiden yhteisprojektina.
"En ole ikinä tiennyt, millaisia vaalimainokset ovat ja kuvailutulkkaus avarsi tietojani valtavasti. Oli myös tosi valaisevaa saada tietää, miltä presidenttiehdokkaat näyttivät. (…) Kuvailutulkkaus oli tosi ammattimaisesti ja hyvin tehty. Julisteet piirtyivät silmieni eteen hienosti."
Joitakin muita kuvailutulkkaustöitäni:
Oodi-kirjasto
Kampin kappeli
Live-roolipeli
Tampere-päivän tapahtuma
Ruokajournalismi
Korusuunnittelijan työnäytös
Teatteri- ja sirkusesityksiä